Emirdağ Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Emirdağ Ziraat Odası > Kurutma Tesisi

Kurutma Tesisi

İlçemiz çiftçilerinin en önemli geçim kaynağı hububat tarımıdır. Ancak hububat yetiştiriciliğinde almış olduğumuz verimler istenilen düzeyde değildir. Bunun en önemli nedenlerinden biri kaliteli ve temiz tohumluk kullanımının yeterli düzeyde olmamasıdır. Bu özellikleri taşıyan tohumlukları yapabilecek bir tesis şu ana kadar ilçemizde bulunmamakta idi. Bunu tespit eden odamız sorunun çözümü için hububat tohumluğu dönüşüm projesini başlatmış ve üstün teknolojiye sahip tohum eleme tesislerini çiftçilerimizin hizmetine sunmuştur.

Image   Bu tesislerde biri arpa diğeri de buğday olmak üzere iki adet selektör bulunmaktadır. Bu selektörler toz ve sıvı ilaçlama yapabilen tohumluğu çinko ile kaplayabilen ve gerektiğinde çuvallama yapabilen sistemlere sahiptir.


Gravite makinesinin de bulunmasıyla çok kaliteli bir temizlik yapabilmektedir. Bu tesisler kurulurken çiftçilerimizin en az iş gücü ile tohumluklarını eleyebilmeleri için gereken her türlü teknoloji ile donatılmıştır.


2005 yılı Temmuz ayında hizmete giren tohum eleme tesislerimizde 4000 ton hububat tohumluğu temizlenip ilaçlanarak çiftçilerimizin kullanımına sunulmuştur.


Tesisimizde bulunan arpa ezme makinesi ile elemeler sonucunda ortaya çıkan elek altı diye tabir edilen ve tohumluk vasfı taşımayan ürünler de ezilerek hayvan yemi haline dönüştürülmektedir.

Image    Emirdağ Ziraat Odası olarak Mısır kurutma ve alım tesisimizi de 2005 yılı ekim ayında hizmete sunduk. Bu tesisimizi de 2005 yılı ekim ayında hizmete sunduk. Bu tesisin amacı; bilindiği üzere ilçemizde şeker pancarı ekim alanlarının azalması nedeniyle sulanabilir arazilerimiz ekonomik olarak kullanılmamaktadır. Bu bölgelerde şeker pancarı tarımına alternatif olarak önerilen danelik mısır üretimi ise iklim olumsuzlukları nedeniyle yeteri kadar yapılmamaktadır.


Çünkü hasatta dane neminin yüzde 25 ila yüzde 30 lara kadar çıkması ürünlerin depolanmasını ve pazarlanmasını zorlaştırmaktadır. Bu tesis danelik mısır tarımının daha geniş alanlarda yapılmasını sağlayarak bölgemiz tarımını ve çiftçisini kalkındırma adına önemli bir adım olacaktır.


Bunun için Afyon Kocatepe araştırma ensititüsünde bulunan dikey tip 12 tonluk ve saatte 5 ila 6 ton kurutma kapasitesine sahip mısır kurutma makinesi bulunduğu yerden alınıp tesislerimize montajı yapılmıştır.

Bu aşamada iş gücünü daha aza indirmek ve kaliteyi arttırmak için elavatör sistemi kurularak ürünün zarar görmesi önlenmiş ve kurutma işlemi daha kolay hale getirilmiştir.

Tesisimizde 60 tonluk bilgisayarlı tır kantarı ile de çiftçilerimize hizmet vermekteyiz.