Tarihçe

Emirdağ Ziraat Odası, 1964 yılında Kurucu Başkan Halil ERTORUN başkanlığında kurulmuştur. 1965-1971 yılları arası Ahmet DOYUK, 1971-1980 yılları arası Niyazi KÖYCÜ, 1980-1981 yılları arası Şükrü ERGÜN, 1981-2016 yılları arası Ahmet KÖYCÜ, 2016-2019 yılları arası Rasim ERGİNER başkanlık görevini yürütmüşlerdir.2019 yılında yapılan 24. Olağan Genel Kurulunda Delegelerin çoğunluğunun oyunu alarak Öztürk KÖYCÜ Yönetim Kurulu Başkanı Seçilerek Emirdağ Ziraat Odası Başkanı olmuştur. İlk yıllarda hizmet binası kira olan ve kısıtlı imkanlarla hizmet veren Emirdağ Ziraat Odası, 1980'li yıllarda hizmetlerini daha da hızlandırmıştır. Bu yıllarda, ziraai ilaç, kimyevi gübre, traktör, alet ekipman satışları ile Emirdağ çiftçisinin ihtiyaçlarını gidermiştir. 1987 yılında kendi hizmet binasını inşaa etmiş ve hizmet aracı almıştır. 1999 yılında sanayii sitesinde gübre deposu satın almıştır. 2003 yılında ise şu anda hizmet vermekte olduğu hizmet binasına ve sosyal tesislerine kavuşmuştur. Bu binada çalışma ofisleri, ziraai ilaç satış yeri ve çiftçilerin yararlanacağı restaurant ve misafirhaneden oluşan sosyal tesisler mevcuttur. Bugün 19200 üyesi olan Emirdağ Ziraat Odası, tecrübeli personeli, bilgisayarlı sistemi ve tarımsal girdi satışları ile Emirdağ çiftçisinin ihtiyaçlarını tam olarak karşılamaya çalışmaktadır.

Emirdağ Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanlık Görevini Öztürk KÖYCÜ Yürütmektedir.

EMİRDAĞ ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI:

Emirdağ Ziraat Odası, 1964 yılında kurulmuş ve kurulduğu günden bu yana, Emirdağ çiftçisine her konuda hizmet vermekte ve haklarını korumaya çalışmaktadır. Ziraat Odası son yıllarda büyük atılımlar içerisine girmiş ve hizmet alanını genişletmiştir. Özellikle başta Ziraat odası Yönetim Kurulu Başkanlığı ve personelinin özverili ve yoğun çalışmaları ile 40.Kuruluş yılana yetiştirilen Emirdağ Ziraat Odası hizmet binası ve sosyal tesisleri çiftçilere ve Emirdağlılara kazandırılmıştır. Emirdağ Ziraat Odası bünyesinde, 17 personel istihdam edilerek, ilçedeki işsizlik problemine azda olsa çare olmuştur.

Emirdağ Ziraat Odası'nın, 400 m2 arsa üzerine inşa ettiği 5 katlı hizmet binası ve sosyal tesislerinde idari bina, çalışma ofisleri, arşiv deposu ve tarım ilaçları satış deposu bulunmaktadır. Sosyal tesislerinde ise, yine çiftçilerimizin kullanımına sunulan restoran ve misafirhane bulunmaktadır. Ayrıca 80 m2 arsa üzerine kurulu eski hizmet binası Çiftçiler Lokali olarak ta kullanılmaktadır. Bu varlıkların yanında sanayi sitesinde 120 m2 gübre deposu ve hizmet aracı bulunmaktadır. Emirdağ Ziraat Odası olarak 10.000 m2 arazi üzerinde tohumluk eleme ve mısır kurutma tesisimiz de faaliyetine geçmiştir.

Emirdağ Ziraat Odası, çiftçilerimizin ihtiyacı olan tarımsal girdilerin karşılanması için, yoğun bir tempo ile çalışmaktadır. Amacı,Emirdağ çiftçisinin bu girdileri hem kaliteli hem de uygun fiyata almasını sağlamak olan Ziraat Odası, böylece çiftçiyi korumaktadır. Bu bağlamda kimyevi gübre, tarım ilaçları, tarım alet ve ekipmanları,tohumluk gibi önemli girdilerin satışını yapmakta ve bunların fabrikadan çiftçilerimizin tarlasına kadar ulaştırmaktadır. Emirdağ Ziraat Odasında, Ziraat Mühendisi istihdam edilerek, bitkisel üretim yapan çiftçilere danışmanlık hizmeti verilmektedir. Ayrıca, Veteriner Hekim istihdam edilerek, hem hayvancılığın veteriner ihtiyacı karşılanmış olacak, hem de veteriner ilaçları ve diğer hayvansal üretim girdilerinin de satışı yapılarak bu alanda da hizmet verilecektir.

Emirdağ Ziraat Odası'nın Gerçekleştirdiği proje ve eğitim çalışmalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

» Bölgede hububat üretimini olumsuz etkileyen, en önemli ve zararlı olan süne ile ilgili eğitim çalışmaları ve mücadelesine alet ve ekipmanın temini,

» Hayvancılığı geliştirme yönünde yem bitkileri tarımını (özellikle silajlık mısır ve fiğ) arttırma ve geliştirme yönündeki eğitim çalışmaları ve gerekli tohumluğun temini kapsamında TİGEM Ana Bayiliği alınmış " Sellektör " Fabrikasına Silaj Makinası Alınarak Silaj Yapma İmkanı Oluşturulmuştur.

» Toprakların tahlil edilmesinin önemine ilişkin eğitim çalışmaları ve bu işlemler için ön hazırlıklar yapılmış Odamız Bünyesinde Toprak-Bitki Analiz Laboratuarımız Hizmete Açılmıştır.

» Emirdağ Ziraat Odası olarak yöremiz tarımını ve çiftçisini kalkındırma amacı ile ' Hububat Dönüşüm Projesini' başlatmış bulunmaktayız. Bu projedeki amacımız çiftçilerimizin almış oldukları sertifikalı tohumluktan elde ettiği mahsulü değirmene gidip değerinin altında satılması yerine tesisimizde değer fiyatına alınarak en uygun şekilde sellektör edilip tekrar çiftçiye verilmesidir.Bu Projemizde Gerçekleşmiştir.

» Emirdağ Ziraat Odası olarak mısır kurutma ve alım tesisi kurulmuştur. Bu tesisin amacı; bilindiği üzere ilçemizde şeker pancarı ekim alanlarının azalması nedeni ile sulanabilir arazilerimiz ekonomik olarak kullanılamamaktadır. Bu bölgelerde şeker pancarı tarımına alternatif olarak önerilen danelik mısır üretimi iklim ulumsuzlukları nedeni ile yeteri kadar yapılamamaktadır. Çünkü hasatta dane neminin %30'lara kadar çıkması ürünlerin depolanmasını ve pazarlanmasını zorlaştırmaktadır. Bu problemin çözülmesini danelik mısır tarımının daha geniş alanlarda yapılmasını sağlayacak , bölgemiz tarımını ve çiftçisini kalkındırma adına büyük bir adım olacaktır. Mısır kurutma ve alım tesisimiz bu amaca hizmet edecek şekilde en modern teknolojiler kullanılarak çiftçilerimizin hizmetine sunulmuştur.

Her alanda hizmet etmeyi amaçlayan Emirdağ Ziraat Odası, tam donanımlı restoranı ve 30 yataklı lüks misafirhanesiyle de çiftçilerimize sosyal hizmet olarakta hizmet vermektedir.

Emirdağ Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk KÖYCÜ Ziraat Odası'nın çiftçiler ve üreticiler için her zaman daha çok çalışacağını belirterek, ' Biz bu hizmetlerle yetinmeyeceğiz ve her zaman daha fazlası diyerek, hizmetlerimizi arttıracağız. Yeni projelerimiz var ve bunlar icraata geçirilecektir' dedi.